”Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att lyssna, aktivt lyssna och de facto söka perspektiv”

Jag har tidigare gått ett par olika ledarskapsprogram, men ”Att leda i komplexitet” är det första som tar avstamp i vikten av Psychological Safety.  Det var något jag inte tidigare stött på och inte heller något som jag aktivt hade resonerat kring, utan mer haft tanken att det är något som kommer som en biprodukt av att arbeta ihop. Psychological safety (PS) kan lätt låta lite ”fluffigt”, men den modell som iero använder, ger systematik en tydlig teoretiskt referensram.

Sedan jag blev en del av iero, har jag arbetat strukturerat med att konsekvent bygga in PS och lösningsfokuserat tänk i mitt team. Generellt inom produkt- och affärsutveckling, tenderar man att fokusera på att identifiera problem. När vi identifierat dessa, så måste vi lösa dom. Det som ofta kommer i skymundan bland alla problem, är allt bra vi också gör.

Tidigare var mitt team och jag väldigt problemorienterade, men genom att aktivt och systematiskt hitta några minuter här och där och fokusera på ett par saker som vi har gjort lite bra så har vi ett helt nytt mindset.

Vilket verktyg använder du dig av för att bygga ett lösningsfokuserat mindset i ditt team?

Jag använt en Positiv 360-övning som jag lärde mig på iero. Som resultat fokuserar vi nu också på möjligheter och på det som fungerar bra. Det vi gör bra i teamet, ska vi fortsätta att göra, dvs vi ska bygga på det som fungerar. Viktigt för mig är att synliggöra att man inte ska ta det som går bra för givet, utan att man också ska använda det för framåtdrift – vi måste kunna jobba med båda perspektiven samtidigt.

”Positive experience around core values” – kallar vi en annan övning i teamen, som är väldigt konkret och effektgivande genom att den relaterar direkt till det arbete som vi gör. En gång i månaden tar vi en värdering, som vi just för tillfället tycker är viktig för teamet. Vi går teamet runt och reflekterar kring konkreta exempel på någon som levt upp till, eller exemplifierat,  en värdering på särskilt ett bra sätt.

Vad mer har du utvecklat hos dig själv?

Förutom vikten av att skapa PS så är förmågan att lyssna och ta till sig andras åsikter avgörande för att leda i komplexitet. Du kan ju inte veta allt som ledare… Jag tror att många, jag i synnerhet, har underskattat hur mycket arbete det krävs för att lyssna på riktigt. De flesta säger nog att de är bra på att lyssna – men det vanligaste är att bara ta emot. Att ta lyssnandet en nivå till och aktivt lyssna efter olika perspektiv är svårt. Den förmågan har jag utvecklat och jag tror att den är otroligt viktig för en god ledare. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att lyssna, aktivt lyssna och de facto söka perspektiv. Jag är en person som blir väldigt engagerad och drivs av att lösa uppgiften och hade således tidigare stundvis utmaningar att aktivt lyssna och ta in perspektiv från mina medarbetare. Idag försöker jag aktivt gå in i möten för att lyssna. Det verkar som jag gjort framsteg i och med att jag, glädjande nog, i ett tal på min 30-årsdag i somras, fick höra att jag är väldigt så bra på att lyssna.

I den verklighet jag och Dreams har levt de sista åren finns det en sak som är säker, vår verklighet idag skiljer sig från vår verklighet om ett halvt år – därför har det varit nyttigt att ha iero’s verktyg till hands som kan appliceras på olika situationerna som uppstår.  Människorna omkring mig är, liksom omvärlden, i konstant förändring.

Vad betyder iero’s community för dig? 

Att bli en bättre ledare är en never ending resa – du blir aldrig klar – då är communityn otroligt viktig. Genom alla de återkommande eventen och workshoparna, är tröskeln väldigt låg att bibehålla utforskandet av vad en ledare ska vara och utveckla sig själv. Communityn är bra för att hämta in perspektiv, frameworks eller snappa upp tankar idéer från andra deltagare om vad man kan göra för att utveckla sitt team.

Du får communityn och verktygen att aktivt utveckla ditt ledarskap. Ibland kan man få känslan av att ledare är något man föds till. iero har återigen bevisat att, liksom allt annat, så kommer du bli bättre om du aktivt tränar och arbetar med ditt ledarskap. iero ger dig verktygen och möjligheten att reflektera med likasinnade. Man kan (och bör) alltid läsa böcker, men det är långt ifrån samma sak.

Rasmus Savander, Head of Client Success på Dreams