Vi ses på ZOOM på den regnigaste dagen i Sverige på 20 år. Jag loggar in och möts av stora leenden och massa skratt. Team E, som jag satte ihop i början av februari 2020, när de startade sin resa med oss på iero. Nu 1,5 år senare, med nio tillfällen på programmet ”Att leda i komplexitet” och massa eget arbete och egna initiativ där emellan, träffas ”TEAM E” med Carl Göranson (Scania), Daniel Weidenmark (ABB), Gunnar Löfström (Crosskey), Mihaela Eklund (Nacka Kommun), Jenny Johannesson (SKR),Therese Gustafsson (Centigo), fortfarande för att utbyta, bolla och tänka högt tillsammans i allt från ledarskapsfrågor, förändringsfrågor etc. Ibland bjuder de in externa gäster för att inspireras, få nya perspektiv och fortsätta sin utvecklingsresa tillsammans.
”Vi stöttar varandra och bollar stora som små frågor kring ledarskap och utveckling”, säger Daniel Weidenmark, från ABB en av de sex deltagarna.
Syftet under programmet och teamens uppgift är att använda varandras erfarenheter och vardagar för att hitta nya perspektiv på sina egna tankar och utmaningar. Att utforska ledarskap tillsammans. Att de fortfarande håller ihop är inte ovanligt, men det är första gången jag gör en sån här gruppintervju.
Vad tror ni har gjort att just ert team har blivit så sammansvetsat?
”Vår gemenskap har byggts på under månaderna som gått. Ingen av oss hade ju träffats tidigare, men med programmet och eget hårt arbete har vi hittat varandra, våra olikheter och hur vi kan dra nytta av dom”, säger Therese Gustafsson, från Centigo.
Gunnar Löfström, Crosskey på Åland fortsätter ”Vi är alla väldigt olika och det är bra för då finns det mycket olika perspektiv att samla in. Vi är olika inom många områden: personligheter, arbeten och även geografiskt”.
Det dom gemensamt konstaterat under programmet är att dom delar alla ett driv att utveckla sina respektive organisationer och medarbetare. Dom är ambitiösa och vill prestera men samtidigt ha en bra balans mellan jobb och återhämtning. Dom tror på att välmående och prestation går hand i hand
Hur kompletterar ni varandra?
Jenny Johannesson från SKR tar ordet ”Det är olikheterna som gör det intressant att samla in och dela med oss av olika perspektiv och input på hur man kan lösa olika utmaningar tillsammans. Alla är också väldigt prestigelösa, vilket gör att vi gärna delar stora som små frågeställningar med varandra”.
De låter varandra prata till punkt, men det blir inte många sekunders tystnad innan ngn annan tar vid. Engagemanget och stoltheten är stor över att de verkligen använder varandra och varandras perspektiv, känner jag tydligt.
Det är också tydligt hur olika alla är i sina förhållningssätt, men även roller i teamet. En person ser till att alla får komma till tals, en annan skämtar friskt och lättar upp stämningen, någon är mer allvarlig, pratar lugnt men med en enorm pondus… precis så som det är i team. Alla är olika. Det som tydligt känns är att dom verkligen hittat en hög grad av Psychological safety och att skämt och allvar florerar lika fritt som en vänskapsrelation som pågått i flera år.
Har ni satt en intention med ert team? När gjorde ni det?
”Vi satte en tydlig intention med vårt arbete och vad vårt team syftade till, hur vi ville använda varandra under tiden som programmet pågick. Det var ju en tydlig uppgift på en av programdagarna, och den tog vi på högsta allvar. Intentionen har vi tittat på flera gånger och vi har också reviderat den under gång efter programmet”, Carl Göransson från Scania. Nedan en bild på Team E’s vision, mission och Future perfect.
Vad pratar ni om när ni träffas?
”Just nu arbetar vi med att presentera våra personliga målsättningar för året som kommer. Vi hjälper varandra att få syn på saker att förtydliga och vi ifrågasätter och utmanar varandra för att vi ska växa och komma vidare”, berättar Therese Gustafsson. ”Härom veckan hjälpte vi Gunnar (Löfström på Crosskey) att ta fram hur han skulle bygga upp sitt strategimöte för att få bästa output. Vi använde flera verktyg från programmet och även metoden att när de andra bollar, så sitter den som behöver hjälp tyst och bara lyssnar på diskussionerna och efter nya perspektiv”, Mihaela Eklund från Nacka kommun.
Vilka är era bästa ”take aways” från programmet ”Att leda i komplexitet”?
Det är beroende på vilka problem eller utmaningar man har för tillfället, men mycket. ”iero-trappan för team som lyckas i komplexitet” är en bra bas att utfå ifrån och där man kan plocka olika metodik från olika steg i trappan när man har behov av det. Alla sex pratar och delar med mig
Teamet delar flera erfarenheter från programmet med många små saker som de lyckats ta med sig från programmet och jobba vidare med som ledare för teamet på jobbet. Det har inte blivit en massa teorier, utan snarare något de praktiserar på daglig basis.
”Vi reflekterar mer nuförtiden. Det har vi tränat upp genom programmet och på så sätt får vi mer insikt i vad vi behöver göra och även såklart vad vi kan använda vårt team till att bolla saker med så att våra möten blir matnyttiga för oss alla”, säger Gunnar Löfström.
Regnet fortsätter att ösa ner, men jag märker knappt av dropparna eftersom jag fått en energipåfyllnad utav dess like… Vilket gäng jag precis träffat. Det här är mitt arbete på iero, när det är som allra allra bäst och härligast! Snart börjar ytterligare ett program och jag får möjligheten att sätta ihop nya såna här guldteam!
Av: Caroline Sallmander, VD på iero